Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Wandelweekend Terschelling

augustus 11 @ 10:00 am - 4:30 pm

We maken een mooie, afwisselende tocht door bos, over duinvalleien en hoge stuifduinen met veel slingerende eenmanspaadjes over het westelijke deel van het eiland.


West-Terschelling, ook wel simpelweg West genoemd, is de hoofdplaats van het eiland en ligt direct aan de Waddenzee bij de veerhaven. Meest opvallend is de oudste vuurtoren van Nederland, de Brandaris uit 1323 die middenin het winkeldorp overal bovenuit torent.


We lopen langs de jachthaven die in de natuurlijke Dellewalbaai ligt, tevens thuishaven van een kleine vissersvloot, en langs de zeevaartschool, genoemd naar Willem Barentsz.
De route slingert over het Grootduin omhoog met mooie uitzichten over de havens en Waddenzee. In het Bos van West worden we al snel verrast door een groot bunkercomplex, onderdelen van de Tigerstelling die een belangrijke rol speelden in de luchtoorlog boven de Waddeneilanden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In het bezoekerscentrum geven maquettes en een film een levendig beeld van de functie van deze ‘radarstelling’. Na het bos lopen we over smalle slingerpaadjes door glooiende duinvalleien met heidevelden, lage duinen en meertjes in de richting van de hoge stuifduinen bij de zee. De valleien hebben fraaie namen als Griltjeplak, Kroonpolders en Noordsvaarder.


Het is stevig klimmen en dalen om op het strand te komen, maar dan heb je ook wat. Even lekker uitwaaien op het brede strand of langs de vloedlijn met de voeten in het water. De klim en afdaling ter hoogte van paal 3 terug naar de duinvalleien is zwaar, maar misschien nog wel spectaculairder met een weids panorama over eiland en zee.
Op het laatste deel van de wandeling wandelen we langs het langgerekte Groene Strand met de duinbeek ’t Riviertje. Terug in het dorp kunnen we ons laven in een van de vele horecagelegenheden.

Vertrek vanaf Harlingen op vrijdag met de boot om 13:05 uur.
Retour vanaf Terschelling op maandag met de boot om 13:00 uur.

Overtocht zelf regelen! Tijden zijn variabel.

Gezien de lengte van de dag is het raadzaam om in de omgeving te verblijven.

Verzamelen om 10:00 uur: De Cyprian Terschelling. (midsland)
Vertrek 10:30 uur.
Pauze langs de route.
Lengte 15 km cat: 2 tot 3 tempo 4,5 km p/u.
Deelname op basis van vrijwillige bijdrage.
Honden niet toegestaan.

Gegevens

Datum:
augustus 11
Tijd:
10:00 am - 4:30 pm

Organisator

Stichting Wandel met Op Stap

Locatie

De Cyprian
Baaiduinen 13
Baaiduinen, 8884HG Nederland
+ Google Maps