Onderhoud (gore-tex) wandelschoenen

Hoe kan ik mijn (GORE-TEX®) schoenen het beste onderhouden?

Onderhoud van leder schoenen met Gore-Tex® en leder voering:
Om lang plezier te hebben van uw schoenen moet u ze regelmatig onderhouden: De schoenen eerst droog reinigen met een stevige borstel om het ergste vuil te verwijderen. Bij voorkeur de veters uit de schoen en de tong naar voren trekken. Is de schoen goed schoon, dan kunt u de schoenen behandelen met impregneerspray (waarmee u dus in de diepte impregneert). Na een uurtje drogen kunt u de schoenen behandelen met onderhoudsmiddel dit bevat was en verzorgende oliën zodat het leer van uw schoenen soepel gehouden worden. Op deze wijze blijft het ademend vermogen van het leder en dus ook de Gore-Tex voering volledig in tact. Synthetische schoenen/schoendelen behoeven geen behandeling met een onderhoudsmiddel. 
 
In welke volgorde moet ik werken?
Altijd eerst impregneerspray gebruiken, en daarna het onderhoudsmiddel. Dit omdat de impregneervloeistof niet door de ietwat vettige laagje onderhoudsmiddel heen trekt.
 
Is een andere spray, op basis van siliconen, ook goed?
Absoluut niet!! U ruïneert er het ademend vermogen van de schoenen helemaal mee!! Siliconen maken het leder op een dusdanige wijze waterafstotend dat er ook geen vocht meer van binnen naar buiten kan. Dit met klamme, dus koude, voeten als gevolg.
 
Hoe onderhoud ik nubuck schoenen?
Alleen impregneren met impregneerspray. Wilt u perse extra onderhoud dan kunt u er ook een onderhoudsmiddel op aanbrengen maar dan moet u er rekening mee houden dat het nubuck glad wordt en uw schoenen gaan er op den duur uitzien als schoenen van gladleer.
 
Denk bij onderhoud aan de volgorde!
Altijd eerst de impregneerspray gebruiken, en dan pas het onderhoudsmiddel omdat de impregneervloeistof moeilijk door de oppervlakte impregneerstoffen van het onderhoudsmiddel trekt.
 
Let wel: Uw schoenen niet impregneren/invetten als de stootranden of zolen los zitten!!! Ze zijn dan bijna niet meer te lijmen.
 
Wat is nu eigenlijk GORE-TEX® voering?
Gore-Tex® is een flinterdun membraan. Het geheim zit in de micro poreuze structuur. Per vierkante centimeter – ongeveer zo groot als een duimnagel- heeft het membraan 1.400.000.000 (1,4 miljard) poriën.
Omdat een waterdruppel ca. 20.000 maal groter is dan de porie, kan het vocht niet binnendringen. Transpiratie van de voeten kan echter moeiteloos ontsnappen, omdat een waterdampmolecuul ca. 700 maal kleiner is dan een porie.
 
Schoenen met een Gore-Tex® voering vereisen dus speciale aandacht. Deze schoenen moeten extra goed onderhouden worden om een goed draagcomfort te garanderen. Het Gore-Tex® laminaat bevat een laagje “vilt” dat transpiratievocht opneemt en snel naar buiten doorgeeft vandaar is het belangrijk dat u geen katoenen sokken draagt, want die slorpen nattigheid op en geven dat niet af. Dus is het belangrijk dat u goede sokken draagt die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk transpiratievocht op de huid blijft staan maar dat vocht doorgeeft naar het Gore-Tex® membraan.
 
De goede werking van Gore-Tex® wordt niet aangetast als u gebruik maakt van onderhoudsmiddelen die worden aanbevolen door Gore-Tex®. Deze onderhoudsmiddelen zijn door Gore-Tex® getest en goedgekeurd. En garanderen dus een goede werking van het membraan en een goede vochtafvoer van binnen naar buiten. Veelal worden schoenen met een Gore-Tex® voering te weinig onderhouden. Men denkt dat je er niets op mag aanbrengen. Vaak vergeet men ook het onderhoud omdat veel mensen pas onderhoud plegen als schoenen gaan lekken. En dat gebeurt niet snel bij Gore-Tex®, dus……… geen onderhoud.
 
Ik krijg last van klamme voeten in mijn GORE-TEX® schoenen:
Na verloop van tijd kan het gebeuren dat uw voeten sneller klam gaan aanvoelen! Dat is het signaal dat het Gore-Tex® membraan verstopt is geraakt. Het membraan moet dan gereinigd worden. In transpiratievocht zitten n.l. ook zoutkristallen die na verloop van tijd het membraan verstoppen. Deze zoutkristallen moeten er dan uitgewassen worden.
 
Remedie:
Neem uw schoen en vul die met lauwwarm water. Voeg aan het lauwwarme water een heel klein beetje azijn toe en een druppeltje vaatwasmiddel. Laat hem een minuut of tien staan en giet het water uit de schoen. Nog een keertje omspoelen met lauwwarm water en de schoenen laten drogen. Bij voorkeur ondersteboven op een bezemsteel in, de wind. Maar beslist uit de buurt van een warmtebron (zon) Eventueel nog opvullen met wat papier van de keukenrol. Beslist nooit proberen de schoen geforceerd te drogen, ze worden dan keihard en het leder zal binnen de kortste keren breken. Ook is het van belang dat u na elke (dag)tocht de binnenzooltjes uit de schoen haalt en alle zand uit de schoen verwijdert (om beschadiging van het membraan te voorkomen). Laat de zooltjes dan ook meteen naast de schoenen liggen om te drogen. PS: Zorg altijd voor kortgeknipte teennagels, deze willen nog wel eens door het membraan prikken en zo een lekkage veroorzaken.
 
Leder-Voering:
De betere, vaak duurdere, berg- en wandelschoenen zijn uitgerust met een leder voering. Een leder voering wordt gebruikt ter verhoging van het draagcomfort. Ondanks dat schoenen met een leder voering vaak duurder zijn heeft leder karakteristieke eigenschappen die door geen enkel synthetisch product te evenaren zijn. Zo vormt leder zich geheel naar je voet, “ademt” het en zullen schoenen, met leder voering, gemiddeld een aanmerkelijk langere levensduur hebben.
 
Kunststof-voering
Kunststof voering komt men onder de meest exotische namen tegen. Dit wordt eigenlijk alleen maar toegepast omdat het aanzienlijk goedkoper is (voor de fabrikant dan). Soms wordt er ook al kunststof materiaal gebruikt op het buitenwerk, dit om de fabricagekosten nog verder te drukken. Deze kunststof “bekleding” zie je eigenlijk altijd in combinatie met een goedkopere mindere kwaliteit zolen.