Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Treekerduinen Woudenberg

december 10, 2023 @ 10:00 am - 5:30 pm

Deze uiterst gevarieerde bos- en heidewandeling op de noordelijke Utrechtse Heuvelrug ligt geheel binnen de grenzen van landgoed Den Treek-Henschoten.
Het grote landgoed (2.000 ha) komt voort uit de eigendommen van de families De Beaufort en Van Asch van Wijck.
Hoewel het nu als een B.V. wordt gerund is het nog steeds een familielandgoed. Vanaf het startpunt aan de Trekerweg wandelen we gelijk de natuur in. Midden op de hei passeren we een antieke wegwijzer, die aangeeft dat we ons op de Wijkerweg bevinden.
Op een van de armen zien we ‘Amersfoort twee uur gaans’. We wandelen die kant op en lopen het Sterrenbos in. Op een achtsprong in het midden snap je waarom het bos zo heet.
We wandelen langs het wat vergraste Langeveen.
Verderop komen we langs ’t Waschwater, het Vogelwater en het Hazenwater. Tot halverwege de 19e eeuw waren dit drie meertjes die door kwel vanaf de hogere Leusderheide werden gevoed. Daarna werden ze drooggelegd en omgevormd tot landbouwenclave, om nu weer plaats te maken voor nieuwe natuur. We lopen langs de oever van het Vogelwater en met wat geluk zien we hier de schaapskudde van de Treeker Wissel. Verderop zien we nog een resultaat van vernatting in het gebied: Klein Schutterhoef. Landbouw heeft hier plaatsgemaakt voor bloemrijke graslanden. Lange lanen horen vanzelfsprekend ook bij een landgoedwandeling. We volgen de kaarsrechte Houtlaan en zien de witte villa van Huis Den Treek steeds dichterbij komen.
Tijdens de laatste kilometers doorkruisen we het Hazencasino, een zandverstuiving in het bos. De tocht eindigt met de glooiende heidevelden van de Treekerpunt.

Om 10:00 uur verzamelen op parkeerplaats Landgoed Den Treek.
Start 10:30 uur.
Cat:II tempo 4,5 km p/u lengte 15KM.
Pauze langs de route
Deelname op basis van vrijwillige bijdrage
Honden niet toegestaan.
Opgeven via de facebookgroep of via het contactformulier op deze site.

Gegevens

Datum:
december 10, 2023
Tijd:
10:00 am - 5:30 pm

Organisator

Stichting Wandel met Op Stap

Locatie

Trekerweg 1
Trekerweg 1
Woudenberg, Gelderland 3931 MJ Nederland
+ Google Maps